Viața și minunile Sfântului Nicolae
Carte pentru copii, părinți și bunici
Cel mai blând bătrânel din icoanele tuturor timpurilor e bunul și milostivul Sfânt Nicolae, ale cărui minuni depășesc granițele creștinismului și dau mărturie că aleșii lui Dumnezeu vin nepărtinitor în ajutorul celor în nevoi și, asemenea Mântuitorului, vor ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină1Timotei 2:4. Dar cât de multe știți despre acest „mare făcător de minuni, grabnic ajutător, cald folositor, cercetătorul celor necăjiți, limanul cel lin al celor înviforați, mângâierea celor care plâng, hrănitorul celor flămânzi, povățuitorul celor orbi, bogăția săracilor, toiagul cel tare al bătrâneților, cununa Bisericii, părintele săracilor și bun dăruitor”, așa cum îl descrie acatistul care-i este închinat?
Pentru a vi-l aduce mai aproape pe Sfântul Nicolae, am găsit o carte foarte cuprinzătoare, pe care dorim să v-o prezentăm și să v-o recomandăm cu tot dragul: „Viața și minunile Sfântului Nicolae. Carte pentru copii, părinți și bunici”. A apărut la editurile Sophia și Cartea Ortodoxă și a fost atent îngrijită de L.S. Desartovici, cu ilustrații alb-negru de Florin Mateiu. De ce am ales-o și de ce o considerăm deosebită? Pentru că prin abordarea simplă e potrivită oricărei vârste, fiind o carte ideală de citit în familie, cu voce tare. Partea de început prezintă viața Sfântului Nicolae (pe larg, cu amănunte din întreg parcursul său pământesc, dar și cu minunile pe care le-a săvârșit fiind în viață), iar apoi sunt povestite nenumărate minuni întâmplate, în mare parte, în Rusia. Bunelul e cunoscut pretutindeni ca fiind, prin excelență, ocrotitorul copiilor, al fecioarelor și al marinarilor. Citind cartea veți descoperi uimiți cum a ajutat și a scăpat de la felurite năpaste oameni aflați în tot soiul de primejdii și încercări, pe toți întorcându-i la credință.
La final, editorul a considerat de folos să adauge acatistul și slujba Sfântului Nicolae, ca să încununeze frumos această lucrare de scoatere de sub obroc a luminii marelui ierarh din Mira Lichiei. E un dar minunat, o bună călăuză de drum în orice zi a anului!
În continuare, vă propunem câteva activități frumoase și folositoare de suflet, pe care le puteți face împreună cu cei mici.
- „Joia Sfântului Nicolae”
De ce dedicăm pământului mult din timpul și energia noastră? Pentru a culege roade la bună vreme. La fel se întâmplă și cu ogorul sufletelor copiilor, la care trebuie vegheat constant, pentru ca învățătura de credință și evlavia față de sfinți să crească și să rodească întru folosul tuturor.
Pentru a-l aduce pe Sfântul Nicolae mai aproape de familia voastră, vă îndemnăm să-i dedicați fiecare zi de joi. Cum ați putea face asta? Amintindu-le constant celor mici: „Copii, mâine e joia Sfântului Nicolae! Oare cum să-l bucurăm de această dată? Știți cât e de milostiv și nu ne va rămâne dator.” Astfel, pentru a răsplăti micile lor fapte bune, puteți să-i recompensați prin daruri simbolice pe care să li le lăsați într-un locșor special (spre exemplu, lângă o icoană a Sfântului): un fruct sau un dulce sănătos, un creion, o carte etc.
Totodată, copiii trebuie învățați că răsplata lui Dumnezeu și a Sfinților nu constă doar în daruri materiale, ci mai ales în daruri nepalpabile, dar mângâietoare de suflet: ajutor în boală, îmbucurare în suferință etc. Luând ca model milostenia Sfântului Nicolae, îi puteți îndemna pe copii să ajute, la rându-le, atât cât le stă în putință, pe cineva (poate fi vorba de un prieten, un coleg, cineva din familie sau oricine altcineva aflat în nevoie). Puteți citi aleatoriu din minunile Sfântului Nicolae sau vă puteți ruga împreună cu toată familia. E important ca la finalul zilei să povestiți și să căutați să aflați cum ați simțit prezența Sfântului Nicolae în viața voastră.
- Turtă dulce de la Sfântul Nicolae
Copiilor le place tare mult să plămădească aluaturi. O altă activitate pe care să o faceți împreună în special în perioada Postului Crăciunului este aceea de a coace turtă dulce de post. Aluatul se pregătește ușor, cu ingrediente la îndemâna oricui, iar rezultatul e unul extrem de îmbucurător.
Vă lăsăm mai jos pașii de urmat. Nu uitați însă de ingredientul secret: rugăciunea. Ea e cea care va da cu adevărat gust preparatului vostru.
(Notă: Am preluat și am adaptat rețeta de pe site-ul bucatearomate.ro)
Ingrediente necesare:
- 300 g făină
- 2 lingurițe de scorțișoară
- ½ linguriță de pudră de ghimbir
- 1 praf de sare
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 150 g miere de albine lichidă (nezaharisită)
- 100 ml ulei (de cocos/floarea-soarelui)
Mod de preparare:
- Amestecați bine într-un bol încăpător toate ingredientele solide.
- Adăugați uleiul și mierea de albine și amestecați la început cu o lingură, apoi, când aluatul începe să se închege, frământați cu mâna. Dacă aluatul rămâne nisipos și aveți senzația că nu se leagă, adăugați una-două linguri de apă și continuați să frământați.
- Aluatul trebuie să aibă consistența unei plastiline: nu va fi foarte elastic, ci se va rupe ușor.
- Formați o bilă de aluat, înfășurați-o în folie alimentară și lăsați-o timp de o oră la frigider.
- Preîncălziți cuptorul la 180 °C și tapetați tava cu hârtie de copt.
- Scoateți aluatul din frigider întindeți-l cu sucitorul. Aluatul e ușor uleios, nu e nevoie să umeziți palmele.
- Acum urmează partea cea mai interesantă, în care copiii vor decupa formele dorite. Pentru a-i bucura, le puteți procura diverse forme în funcție de preferințele lor: animale, frunze, flori, ciuperci etc. Ulterior, puteți pregăti atât aluaturi dulci, cât și sărate, pe care să le decupați folosindu-le.
- Coaceți turta dulce timp de 10-11 minute – nu mai mult pentru că se va arde. Deși pare moale, se va întări când se va răci. Fiind foarte fragedă, e bine să fie lăsată la răcit în tavă.
- Pentru că se apropie Crăciunul, un alt pont pe care vi-l oferim este acela de a găuri formele (ajutându-vă de un dui cu vârf rotund sau de o scobitoare) înainte de a le coace. După ce le-ați copt și s-au răcit, le puteți agăța cu un șnur în pomul de Crăciun. Nu vă garantăm că vor rezista multă vreme cu micii pofticioși prin preajmă, dar vor fi niște ornamente naturale tare frumoase!
- Și pentru că e iarnă și ger, turta dulce merge tare bine alături de un ceai cald, leacul cel mai bun pentru orice răceală sau oboseală. Vă recomandăm cu drag ceaiul nostru aromat de iarnă, pe care îl puteți comanda de aici.
Vă dorim ca Sfântul Nicolae să vă prilejuiască multă bucurie tuturor!
Important:
Cumpărând cartea „Viața și minunile Sfântului Nicolae. Carte pentru copii, părinți și bunici” și ceaiul de iarnă, susțineți activitatea manufacturii artizanale „Măgură de Rai”, precum și inițiativa noastră de a promova cărțile autentice prin aceste articole pe care vi le oferim.