Cine a poposit vreodată la mănăstire (pentru un răstimp mai scurt sau mai lung, în funcție de disponibilitate și posibilități), a putut observa două lucruri esențiale: în primul rând ești îmbrățișat (și la propriu, și la figurat) cu multă dragoste (indiferent dacă vii acolo pentru prima oară sau ai devenit „de-al casei”) și în al doilea rând simți că acolo, în mijlocul obștii închegate în jurul rugăciunii, viața curge altfel... E întru totul așa, căci, deși înstrăinați de bunăvoie de lume și de obiceiurile ei, monahii și monahiile se roagă constant pentru toată suflarea... Rugăciunea lor acționează pe mai multe planuri, pentru că oamenii sunt diferiți, iar chemarea lui Dumnezeu se răspândește prin mijloacele prin care poate fi auzită de fiecare.
Să vă povestim cum ne-am dat seama de acest lucru la Mănăstirea Măgura Jina. Cu câțiva ani în urmă am lansat propunerea de voluntariat de cules plante din flora spontană. Volumul de lucru e foarte mare în special în perioada verii, când apar multe dintre plantele pe care le folosim și se coc fructele de pădure și avem mare nevoie de ajutor.
Ne-am bucurat că oamenii au răspuns inițiativei noastre cu inima deschisă și am apreciat râvna și dragostea cu care au contribuit la rucodelia noastră. Ulterior ne-au împărtășit că Domnul le-a răsplătit darul și că șederea la noi le-a fost de mare folos, în special duhovnicesc... Acest lucru ne-a încurajat să facem iar și iar apel la voluntari, de fiecare dată bucurându-ne că atât de mulți oameni au sărit să ne ajute.
Iată că au trecut deja Sfintele Paști și ne apropiem cu pași repezi de vară, când vom cutreiera din nou pădurile din preajma mănăstirii ca să adunăm roadele cu care ne-a binecuvântat Domnul. Fiind un sezon în care mănăstirea devine aidoma unui furnicar, trebuie să plănuim totul foarte bine dinainte. Facem asta cu sârguință și minuțiozitate, amintindu-ne totodată cu mult drag și cu bucurie de toate activitățile frumoase de care au avut parte voluntarii noștri în vara anului 2024. Le-am trecut pe scurt în revistă și vi le prezentăm și vouă prin câteva fotografii, nădăjduind ca astfel să vă convingem să deveniți, la rândul vostru, câteva zile voluntari în minunatul nostru colț de Rai...
Expoziția „Terapia Brâncuși” cu Teodor Dogaru și Marcel Stancu (29 iunie)
Atelier despre culori cu Teodor Dogaru (28 iulie)
Voluntariat de cules plante din flora spontană și fructe de pădure (pe timpul verii)
Atelier de pictură de icoane pe sticlă cu Oana Musceleanu (22 iulie – 2 august)
Ateliere de povești despre plante și arbori cu Georgiana Camalessa (8-10 august)
Toate acestea au fost minunate ocazii de învățare, de a descoperi (sau redescoperi – pentru cei mari) frumusețea lucrurilor mici și complexitatea naturii și, dincolo de toate, ocazia de a fi ÎMPREUNĂ. Împreună în rugăciune la Sfânta Liturghie, împreună în jurul mesei, împreună în pădure la cules, împreună pe drum... Am fost împreună atunci, ne dorim să fim împreună și acum...
Vă așteptăm cu multă dragoste, cu aer curat, cu liniște și cu inima deschisă!
Găsiți mai jos
CALENDARUL DE VOLUNTARIAT 2025:
- luna mai : Voluntariat pentru cules flori de soc (Timișoara)
- 14.06 - 21.06 Voluntariat pentru cules cimbrișor (adulți)
- 28.06 - 05.07 Voluntariat pentru cules plante (copii 12-18 ani)
- 14.07 - 18.07 Ateliere
- 19.07 - 26.07 Voluntariat pentru cules plante (tineri 19-35 ani)
- 28.07 - 31.07 Ateliere
- 20.08 - 24.08 Voluntariat pentru cules plante (Școala Andreiană)
- 21.08 - 23.08 Ateliere
- 30.08 - 04.09 Voluntariat pentru cules plante (tineri 19-35 ani)
- 20.09 - 27.09 Voluntariat pentru cules plante (adulți)
- luna octombrie Voluntariat pentru plantat puieți/ butași de coacăze negre și aronia
O să revenim cu detalii despre fiecare activitate în parte și cu modalitatea de înscriere. Vă mulțumim că ne sunteți aproape!
Vă așteptăm la Măgura cu multă dragoste, cu aer curat, cu liniște și cu inima deschisă!
ÎMPREUNĂ
mereu e mai frumoasă călătoria spre luminiș!