Afinul (Vaccinium Myrtillus)

Principii active: frunzele de afin conțin taninuri, arbutozid în cantități mici, acid șimic, miristic și palmitic, ericolină, derivați flavonici, acizi triterpenici, tiamina, săruri minerale.

Fructele de afin conțin taninuri de natură catehică, zaharuri deja invertite în glucoză și fructoză, antociani, flavonoide, pectine, săruri minerale de potasiu, calciu, fosfor, sulf, magneziu, clor, mangan, fier.

Acțiune farmacologică: astringente, antiseptice, antiinflamatorii, anti fermentative intestinale, antibacteriene, antidiabetice, reglează funcționalitatea micro circulației, îmbunătățesc vederea, mai ales cea nocturnă.

Antocianii, componentele active principale ale fructelor, asigură buna funcționare a micro circulației, acționează asupra enzimelor retiniene și asupra regenerării pigmenților retinieni cu efecte favorabile asupra vederii nocturne; prin reactivarea micro circulației locale ameliorează fluxul venos cu reducerea edemelor și ameliorarea simptomelor în insuficiența venoasă cronică și a complicațiilor sale: varice, flebite, tromboflebite, edeme perimaleolare și crurale.

Datorită taninurilor conținute, frunzele și fructele de afin s-au consacrat a fi utilizate drept astringent intestinal în diaree și enterită acută, chiar de natură infecțioasă, diareea infantilă și colibaciloze intestinale fără contraindicații în caz de utilizare timp îndelungat. Una dintre componentele fitocomplexului din afine acționează ca antidot al adezinei (proteina prin care E. Coli aderă pe celulele mucoasei intestinale și a căilor urinare) cu ameliorarea diareilor infecțioase și a infecțiilor de căi urinare.

Acțiunea antidiabetică se datorează derivaților flavonici din frunze asociați cu antocianii din fructe, fitocomplexul favorizând vascularizația pancreasului.

De asemenea, substanțe antocianozidice și polifenolice extrase din fructe (substanțe colorate naturale optime) au proprietăți vitaminice importante.

Indicații terapeutice:

Fragilitatea și permeabilitatea vasculară crescută din hipertensiunea arterială, arterioscleroza, diabet zaharat și complicațiile arteriale ale diabetului (retinopatia, coronaropatia, nefroangioscleroza, arteriopatia cronică obliterantă).

Tulburări hemoragice la cirotici, varice, boala Crohn, flebită, hemoroizi, dismenoree, afte, stomatită, faringită, laringită, parazitoze intestinale, diarei, diareea sugarilor, reumatism, gută, nefrită, uremie, infecții urinare.

Mod de preparare si administrare:

Pentru uz intern se prepară ca infuzie, decoct, tinctură sau fructele ca atare (crude sau uscate) sau pregătite sub formă de dulceață, gem sau sirop.

Infuzia: două lingurițe pline cu frunze mărunțite se infuzează 3 minute în 250 ml apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi.

Decoctul:  o lingură plină cu afine se fierbe 3 minute în 250 ml apă, se administrează trei căni pe zi pentru diareea adultului sau 1-2 căni pe zi în diareea sugarului.

Tinctura: se prepară din fructe și din frunze; se administrează 30-60 picături pe zi în enterocolită, parazitoze intestinale, afecțiuni arteriale etc.

Fructele se utilizează crude(100-200 g pe zi), uscate(40-80 g de zi) sau pregătite sub formă de dulceață, gem sau sirop.

Pentru uz extern se folosește oțetul de afine, decoctul de afine și infuzia concentrată din frunze.

Oțetul de afine se prepară din frunze. Este utilizat pentru masaj general ușor, în caz de boli ale căilor respiratorii superioare, însoțite sau nu de febră (faringită, laringită, bronșită, viroze respiratorii, gripă etc), băi ale piciorului cu micoză.

Decoctul din 2 linguri pline cu afine care se fierb 3 minute în 250 ml apă se utilizează sub formă de gargară(în inflamații ale mucoasei bucale), comprese(aplicate la nivelul hemoroizilor, plăgi atone), spălături (la nivelul plăgilor, ulcerațiilor, eczemelor etc).

Infuzia dintr-o lingură de frunze uscate, fărâmițate, la o cană de apă, vindecă stomatita și alte inflamații ale cavității bucale (gargară).

Oțet din frunze de afin:

Se macerează într-un litru de oțet de mere, 50-100 g frunze uscate mărunțite sau 200 g frunze proaspete, timp de 10-14 zile, după care se strecoară. Poate fi utilizat intern ca stomahic, antiparazitar sau extern sub formă de comprese, băi pentru piciorul cu micoză , masaj blând.