Aronia (Aronia Melanocarpa)

 

Este un arbust de talie mică, cu fructe, cunoscut în lumea întreagă pentru proprietățile sale vindecătoare. Este o plantă atât medicinală cât și ornamentală, înrudită cu măceșul și cu mărul și face parte din familia Rosaceae. Fructele pot fi roșii, negre sau mov. Au fost descoperite în America de Nord, unde triburile de indieni le foloseau împotriva răcelilor, apoi au fost aduse și în Europa (în România mai sunt cunoscute sub denumirea de scoruș negru). Din cele trei variante, cea cu fructe de culoare neagră este cea mai renumită pentru proprietățile ei (aronia melanocarpa). Consumate în stare proaspătă fructele au un gust astringent și amar. Însă după ce sunt congelate încep să capete un gust puțin mai dulce. Se pot consuma împreună cu alte fructe dulci acrișoare (afine, merișoare sau diferite nuci și semințe).

Principii active:

Fructele de aronia au un conținut foarte mare de resveratrol și alți antioxidanți (de 15 ori mai mare decât afinele, merișoarele sau rodiile) sunt bogate în proantocianine, acid șimic (de 10 ori mai mult decât în merișoare). Conțin vitamine rare: PP (care ajută la fixarea vitaminei C în organism) și vitamina Q (cu rol in prevenirea și tratarea unor boli grave-cancer, Boala Parkinson), alte vitamine: C, E, Pro vitamina A (carotenul), B1, B2 , B3, folați, săruri minerale (săruri de magneziu, mangan, potasiu, fier, calciu, zinc), iod, acid elagic, miricetină, fibre alimentare.

Acțiunea farmacologică:

 Prin fitocomplexul de excepție, aceste fructe previn și tratează bolile cardiovasculare, normalizează tensiunea arterială, reglează nivelul glucozei din sânge, stimulează producția de insulină, detoxifică sângele cu un efect tonic general, cresc vitalitatea, scad nivelul hormonilor de stres, combătând stresul și oboseala, reduc anxietatea și depresia, stimulează regenerarea mușchilor și a oaselor, întăresc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul, reduc riscul de apariție a cancerului de sân, plămâni, ovare, pancreas, piele și colon, susțin organismul în timpul curelor de chimioterapie și postchimioterapie, protejează cristalinul, asigură protecție împotriva UV prin conținutul în flavonoide. Acidul elagic și miricetina sunt micronutrienți care opresc replicarea virusului gripal și protejează corpul împotriva gripei.

Indicații terapeutice:

Fructele și sucul de aronia sunt considerate super-alimente, sunt apreciate ca având proprietăți antioxidante puternice. De aceea se recomandă să facă parte din alimentația copiilor, persoanelor în vârstă, a bolnavilor de diabet, în convalescență și în general din alimentația tuturor celor care au grijă de sănătate, în curele de detoxifiere, purifică sângele, combate diferitele tipuri de alergii, efect tonic general, ajută la depășirea depresiei, anxietății și suprasolicitării, în toate afecțiunile datorate lipsei de iod, echilibrează metabolismul (reglează glicemia, controlează greutatea corporală) previne afecțiunile cardio-vasculare (acționează asupra elasticității vaselor de sânge), îmbunătățește acuitatea vizuală, stimulează procesul de creștere la copii. Se recomandă, de asemenea, în boli grave(cancer, demențe, boala Alzheimer), în curele de chimioterapie și post cură.

Preparare și mod de administrare: pot fi consumate ca atare, gustul se ameliorează prin expunere la frig, pot fi congelate sau uscate și consumate toată iarna sau preparate sub formă de sucuri, gemuri, dulcețuri, compoturi, siropuri, marmelade, vin de aronia-un vin cu o aromă deosebită, oțet de aronia etc.

Sucul de aronia are un conținut bogat de antioxidanți, în special în antocianină (pigment natural cu puternic rol antioxidant) cu acțiune benefică în toate formele de cancer, prevenirea și tratarea multor afecțiuni (enumerate anterior). Consumat în cantitate de 50-60 ml de 3 ori pe zi îmbunătățește metabolismul, purifică sângele, detoxifică organismul și este un remediu puternic în viroze.