Cătina (Hippophae Rhamnoides)

 

Principii active conținute în fructe: beta carotenul, substanțe grase, proteine, acizi organici, pectină, substanțe tanante, zaharoză, vitamina C, B1, B2, B9, săruri de calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu. Frunzele sunt și ele bogate în vitamina C.

Acțiune farmacologică: prin compoziția sa biochimică, fructul de cătină este o adevărată biofarmacie cu acțiune antiscorbutică ( vitamina C conținută este direct proporțională cu altitudinea la care crește planta), revitaminizantă , remineralizantă, astringentă, vermifugă, bactericidă, hepatotrofă, neurotonică, antireumatică, antialergică etc.

Indicații terapeutice : de la problemele bebelușilor legate de lactație -după Fernando Pitera-(colici, tensiunea abdominală, flatulență excesivă) la afecțiuni digestive acute și cronice (stomatită, gastrită, ulcer gastroduodenal cronic, colită, hepatită, ciroză hepatică, pancreatită cronică, hemoroizi, constipație, diaree etc), afecțiuni ale pielii ( arsuri, degerături, dermatoze, plăgi care se vindecă greu, protector contra radiațiilor UV), afecțiuni ale sistemului nervos (nevroză, depresie, anxietate, boală Parkinson, epilepsie, stres), osteoarticulare (reumatism articular și de părți moi , coxartroză, artrită, osteoporoză, colagenoze), genitale (anexită, cervicită, fibrom uterin, adenom de prostată), cancer, consolidarea imunității, alcoolism.

Mod de  preparare și administrare:

Pentru uz intern :

Fructul de cătină constituie o sursă bogată pentru prepararea unei palete largi de produse, cu mare valoare, atât nutritivă (fructul ca atare sau preparat sub forma de suc, nectar, gem, jeleu, sirop), cât și profilactică și terapeutică. 

În scop profilactic sau terapeutic se utilizează sub formă de :

Fructe proaspete: o jumătate de cană-o cană pe zi

Suc proaspăt sau decongelat: 2x 200 ml pe zi, se poate îndulci cu miere

Suc conservat cu miere: în proporția 1 la 1

Preparatul de cătină:

Pulpa rămasă după separarea sucului se usucă, se macină și se mixează cu următoarele ingrediente: la cătina pulbere 100 g, miere fluidă 200 g, polen 50 g, ienupăr-fruct pulbere 25 g, propolis tinctură 15 ml, +/-  aloe suc 50 ml, grapefruit suc 100 ml; într-un borcan de sticlă se omogenizează mierea cu polenul până se formează o pastă după care se adaugă celelalte ingrediente, se păstrează la frigider, se administrează două-trei lingurițe pe zi; pentru diabetici în loc de miere se folosește sucul de măr sau extractul de ștevie.

Uleiul de cătină din fructele proaspete rezultat prin presare, prezintă o fracție uleioasă bogată în carotenoide și o fracție apoasă ce conține derivați flavonici (izoramnetol). Fracția uleioasă conține provitamina A și vitamina E. Uleiul de cătină se utilizează în cură internă (1 linguriță de 2-3 ori/zi) sau externă.

Infuzie: 2-3 lingurițe de fructe uscate la 250ml apă, 2-3 căni/zi în cure de 7-10 zile; apa să nu depășească 70°C pentru a nu inactiva principiile active. Ceea ce rezultă după strecurare se poate adăuga la preparatul de cătină (vezi anterior).

Infuzia din frunze de cătină: o linguriță plină cu frunze mărunțite, 3 min în 250 ml apă clocotită, 2-3 căni/zi.

Pentru uz extern se utilizează uleiul de cătină care se aplică pe zona tegumentară afectată în dermatoze, plăgi atone (sub forma unei pelicule fine, 1-2 ori/zi).