Cimbrișorul (Thymus Serpillum)

 

Principii active: uleiul volatil, acizi (cafeic, rozmarinic, ursolic), săruri ale acidului malic, tanin, serpilină (principiu amar), săruri minerale.

Acțiune farmacologică: uleiul volatil are proprietăți de antiseptic intestinal și pulmonar, antiviral, antifungic, antihelmintic, antispastic, antitusiv, antidiareic, coletic-colagog, carminativ, diuretic, cicatrizant, sedativ.

Indicații terapeutice: febră, infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare (amigdalite, afte, stomatită, sinuzită, otită), anorexie, hepatită, dischinezie biliară, enterocolită, parazitoze intestinale, infecții și inflamații ale rinichiului și căilor urinare, mastită, micoze, dismenoree cu întârzierea menstruației, leucoree, epilepsie, nevralgie de trigemen, alcoolism, reumatism, plăgi.

Mod de administrare și preparare:

Pentru uz intern: ca infuzie din 1-2 lingurițe pline cu plantă mărunțită, infuzată 3 minute în 250 ml apă clocotită, 2-3 căni pe zi.

Tinctură: 30-60 picături de 3 ori/zi .

Ulei esențial de cimbrișor: 2-3 picături de 2 ori/zi adăugate la ½ linguriță de miere sau pe un miez de pâine (infecții bacteriene, virale, parazitoze intestinale).

Pentru uz extern: infuzie concentrată din 3 lingurițe pline cu plantă mărunțită, infuzată 3 minute în 250 ml apă clocotită; se folosește pentru gargară în afecțiuni ale gurii (inflamații, ulcerații, cancere), spălături vaginale (cervicite, leucoree), băi de șezut  sau clismă (hemoroizi, fisuri anale, fistule perianale), spălături ale rănilor, comprese (răni sângerânde, sâni inflamați); tinctura de cimbrișor se utilizează și extern pentru masaje (fortificarea membrelor copiilor debili, în paralizie, scleroză multiplă, atrofie musculară, reumatism, entorse, luxații și colici abdominale).

Uleiul de cimbrișor amestecat cu ulei de măsline, în proporție de 1:9. Se instilează 2-3 picături, două picături de 3 ori/zi în urechea inflamată, dar și sub formă de masaj ușor local în paralizie, infarct, scleroză multiplă.

Cataplasmă cu planta înmuiată la  abur, aplicată rece, o oră pe sânul inflamat.

Baie generală cu cimbrișor: 200 g de plantă se infuzează 5 minute în 2 L de apă clocotită, se strecoară și se adaugă la apa de baie. Se face baie 20 de minute. Se recomandă copiilor nervoși precum și persoanelor care suferă de stări depresive, irascibilitate, în convalescențe (febră tifoidă, afecțiuni infecto-contagioase sau alte boli consumptive).

Pernă de plante: se amestecă în părți egale mușețel, cimbrișor și coada șoricelului, culese pe vreme însorită  și uscată; se pune amestecul într-o pernă care se aplică 1-2 ore pe zi, pe zona cu nevralgie de trigemen sau la nivelul altor zone cu nevralgii sau artralgii, iar în timpul zilei se beau cu înghițituri rare două căni de ceai de cimbrișor pe zi. Dacă apar spasme, se va utiliza și o pernă umplută cu pedicuță, aplicată pe zona interesată, alternativ cu perna care conține amestecul menționat.

Contraindicații: nu se administrează în dispepsii și hipopepsii grave, deoarece inhibă activitatea enzimatică, de aceea nu se administrează nici în insuficiența pancreatică.