Coacăzul negru (Ribes Nigrum)
Principii active conținute în fructe: flavonoide (camferol, cvercetol, miricetol), pectină, caroten, mucilagii, zaharuri, vitamina B1, B2, B6, C, PP, săruri minerale (de Ca, Fe, K, Na, Mg, Zn, Cu), acizi organici (malic, citric), pigmenți antocianici, aminoacizi (arginină, prolină , glicină);
Principii active conținute în semințele fructelor: ulei bogat în acizi polinesaturați și acizi grași esențiali: linoleic, gama linoleic, alfa linoleic, acid oleic, palmitic, teoridonic, stearic. Unii dintre aceștia sunt conținuți în puține vegetale și sunt foarte importanți. De exemplu acidul teridonic este un precursor al prostaglandinelor, care intervin în prevenția bolilor cardiovasculare și trombotice.
Principii active conținute în frunze: flavonoide (rutozid), ulei volatil, taninuri, vitamina C, săruri minerale. Flavonoidele din frunzele de coacăz au proprietăți antimicotice.
Acțiune farmacologică: tonică generală, antispastică, antiaterosclerotică, hipotensoare, de mărire a rezistenței capilare, antianemică, diuretică, uricozuică, depurativă, diaforetică, antialergică, antiinflamatoare, antifebrilă, astringentă, antireumatică. Unele principii active cum ar fi flavonoide (rutină), antociani, polifenoli conferă proprietăți antialergice și antiinflamatoare comparabile după unii autori cu cele ale indometacinului fără a avea și reacțiile adverse ale acestuia. Lanosterolul (un alt flavonoid) este considerat a fi cortizon natural.
Indicații terapeutice: anemie, surmenaj, sistem imunitar slăbit, inflamații, dispepsie, cefaleele vasomotorii, alergii de sezon, oculopatii și discretă acțiune vasodilatatoare cu reducerea valorilor tensionale. Infuzia de frunze de coacăz negru este un remediu excelent pentru ameliorarea durerilor artritice și reumatice, prin activitatea diuretică intensă și de eliminare a acidului uric.
O particularitate a fructelor de coacăz negru este și faptul că vitamina C conținută este foarte stabilă, spre deosebire de cea conținută în alte produse vegetale, nu se inactivează la căldură, la gătit și rezistă chiar la fenomene de oxidare. Astfel, preparatele termice din fructe de coacăz negru (gemuri, dulcețuri, siropuri), conservă proprietățile nutritive, profilactice și terapeutice ale fructelor proaspete.
Preparare și administrare: se recomandă cure de șase luni pe an pentru hipertensivi, eliminarea acidului uric și a uraților și în ateroscleroză (infuzie dintr-o lingură de frunze mărunțite la o cană de apă, 3 căni pe zi)
Pentru uz intern: infuzie din 40-50 g de frunze la 1 L de apă fiartă sau 1-2 lingurițe pline cu frunze mărunțite se infuzează 3 minute în 250 ml apă, o cană de 2-3 ori/zi;
Infuzie din fructe uscate: 2 lingurițe pline cu fructe uscate se infuzează 3 minute în 250 ml apă clocotită, se beau 2-3 căni pe zi
Tinctura: 30-60 picături pe zi
Cura cu fructe proaspete: se consumă 2×100 g fructe proaspete pe zi, 2-3 săptămâni, în anemie, hipertensiune, tuberculoză, în perioada de convalescență după boli infecto-contagioase.
Cura cu suc proaspăt: se consumă 2x100 ml suc proaspăt pe zi, 2-3 săptămâni. Acesta se poate conserva pentru iarnă, amestecându-l în proporție de 1/1 cu miere de albine, iar apoi păstrat la o temperatură constantă de 1°C (ladă sau camera frigorifică)
Preparatele termice păstrează proprietățile curative ale fructelor proaspete (gemuri, dulcețuri, siropuri). Cidrul si vinul de coacăz negru (bogat în resveratrol) se recomandă ca tonic general și antianemic.
Pentru uz extern: infuzia concentrată (3 lingurițe pline cu frunze mărunțite, 3 minute în 250 ml apă clocotită) se utilizează sub formă de gargară (în inflamații, ulcerații, hemoragii la nivelul oro-faringelui), spălături vaginale (în leucoree), băi de șezut sau clismă (hemoroizi și fisuri anale), comprese aplicate la nivelul plăgilor sângerânde.
Într-o publicație consacrată coacăzului se recomandă infuzie de frunze de coacăz dimineața, infuzie de mentă la prânz și de tei seara, ca o cură de dezintoxicare tonică și calmantă.