Coada calului (Equisetum Arvense)
Principii active: minerale și săruri minerale de potasiu, mangan, aluminiu, siliciu, acid silicic, bioxid de siliciu, silicați, flavonoide.
Acțiunea farmacologică: diuretică, antireumatică, antiinflamatoare, de regenerare și consolidare a țesutului conjunctiv, cicatrizantă, remineralizantă, hemostatică, crește numărul de globule roșii și albe în sânge, antiseptic urinar.
Indicații terapeutice: infecții urinare, nefrite, enurezis, cinstită, uretrite; reumatism, colagenoză, gută; edeme, hiperhidroză palmoplantară, transpirație excesivă; ulcer varicos, eczeme, mătreață, răni, degerături; epistaxis, metroragii, anemie; leucoree, hemoroizi; afte, stomatite, amigdalite.
Mod de preparare și administrare:
Pentru uz intern: infuzie dintr-o linguriță de plantă mărunțită la 250 ml apă clocotită, infuzată 3 minute.
Pulbere: 3 lingurițe/zi sub lingual în ulcer gastroduodenal, hemoragii digestive, rahitism, osteoporoză, TBC.
Tinctură: 30-60 picături de 3 ori/zi.
Pentru uz extern: infuzie concentrată din 8 linguri de plantă mărunțită la 1 L apă clocotită pentru gargară de 1-2 ori/zi (în ulcerații, inflamații, hemoragii, cancere ale cavității bucale); spălături vaginale (cervicite, leucoree, cancere genitale); spălături locale (răni, ulcer varicos mătreață, degerături); băi de șezut 20-30 minute pe zi (hemoroizi , afecțiuni ale prostatei, enurezis, fistule și fisuri anale); comprese reci 30-60 minute/zi (entorse, contuzii, reumatism, tumori, ulcer varicos, eczeme, epistaxis, răni sângerânde); cataplasme calde (săculeț cu coada calului încălzit într-o sită deasupra unei oale cu apă care fierbe, se aplică la nivelul tumorilor).
Notă: rezultatele ultimelor cercetări, potrivit biologului austriac Richard Wilifort, justifică presupunerea că tumorile sunt inhibate în creșterea lor și în final sunt eliminate, prin utilizarea discontinuă, pe perioadă îndelungată de timp a ceaiului de coada calului sub formă de cataplasmă caldă.
Pentru băi sau comprese se pot folosi diverse combinații de plante, care potențează efectul procedurii. O astfel de combinație este următoarea: coada calului, paie de ovăz, frunze de nalbă mare, cimbrișor, trifoi roșu, coada șoricelului, amestecate în părți egale. Ceaiul se prepară ca infuzia concentrată menționată anterior.
Tinctură: se masează ușor picioarele sau palmele o dată sau de două ori pe zi.
În hiperhidroza plantară sau palmară se aplică cataplasmă cu coada calului: doi pumni de plantă se pun într-o sită care se suspendă deasupra unei oale în care fierbe apa. Când planta este fierbinte și înmuiată, se înfășoară într-o bucată de tifon și se aplică la nivelul zonei afectate odată sau de două ori pe zi, timp de o oră. Se va menține caldă aplicând peste cataplasmă o folie de plastic, iar apoi înfășurând segmentul afectat și planta aplicată, cu un fular de lână sau o blăniță.
Baie de șezut cu coada calului: 100 g de coada calului se pun în 2 L apă rece și se lasă la macerat 12 ore sau se prepară ca decoct 100 g plantă la 2 L apă. Se strecoară, se încălzește ușor și se adaugă la apa de baie. După baie, se face un duș rece sau un masaj ușor cu apă rece al regiunilor, nu se șterge corpul ci se îmbracă halatul de baie și se stă în pat pentru a transpira timp de 20-30 minute. Baia se face timp de 20 de minute, de 2-3 ori pe săptămână. Regiunea inimii trebuie să fie afară din apă. Apa de baie se poate utiliza încă de 2-3 ori, reîncălzind-o (boli ale prostatei, uterului, ovarelor, cistită, leucoree, lumbago, lombosciatică, spondilită anchilopoetică, hernie de disc în faza de debut, enurezis etc).
Baia generală cu coada calului: se prepară o cantitate dublă de ceai, similar celui menționat la baia de șezut, care se adaugă la apa de baie din cadă. Baia se face 20 minute, de 2 ori/săptămână. După baie se face un duș rece de 3-5 secunde sau un masaj general cu apă rece, după care se stă în pat 20-30 minute. Se recomandă în reumatism, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilopoetică, osteoporoză, polidisc artroză vertebrală, lombosciatică, contuzii, fracturi, eczemă, prurit tegumentar, herpes etc .
Baie de abur parțială cu coada calului: se fierb 100 g plantă în 2 L apă, timp de 3 minute. Se pune oala jos, acoperită cu un capac; pacientul stă deasupra oalei de la care s-a îndepărtat capacul, protejat cu o folie de plastic ca o fustă. Procedeul se termină cu un duș rece de 3-5 secunde sau cu masaj cu apă rece al regiunii expuse aburului, se practică o dată pe zi, 5-7 zile (cistită, prostatită, fistulă perianală, anexită etc).
Contraindicații ale ceaiului de coada calului: în litiaza renală și edemele cardiorenale.