Gălbenelele (Calendula Officinalis)

 

Principii active: glicozide de natură flavonolică, terpenozide, uleiuri esențiale, pigmenți carotenoidici, calendulina, mucilagii, vitamina C, acid malic, substanțe  proteice, polizaharide.

Acțiune farmacologică: acțiune coleretică și  emenagogă, stimulează sistemul imunitar în cazul infecțiilor virale și bacteriene (streptococ, stafilococ), fungicid, antiparazitar.

Indicații terapeutice: stimulează secreția biliară, pansament gastric în gastrite, ulcer gastric și duodenal , dischinezie biliară, colică biliară, enterocolită, hemoroizi; candidoză, colibaciloză, leucoree, prurit vulvovaginal, ragade ale sânului la mame care alăptează; eczeme, arsuri, ulcerații, degerături.

Mod de preparare și administrare:

Pentru uz intern: infuzie dintr-o linguriță plină cu flori în 250 ml apă clocotită, 3 minute, 3-4 căni/zi

  • Tinctura: 30 picături de 3 ori/zi
  • Pulbere: 3-4 lingurițe de 3 ori/zi

Pentru uz extern: infuzie concentrată din 4 linguri pline cu flori în 250 ml apă clocotită, infuzate 3 minute; se utilizează sub formă de spălături  vaginale de 2 ori/zi, 10-14 zile (prurit vaginal, infecții cu candida albicans sau tricomonas vaginalis); spălături locale: de 2-3 ori/zi (plăgi, arsuri, eczeme, degerături, ulcerații, cancere de piele); comprese aplicate de 1-2 ori/zi (plăgi, arsuri, ragade ale sânilor la mamele care alăptează, eczeme, degerături, ulcerații ale pielii); băi de șezut (hemoroizi, fisuri, fistule perianale, prurit vulvar). Se face baie călduță, o dată pe zi, 20 de minute cu decoct de gălbenele din 5 linguri pline cu plantă uscată și măcinată sau doi pumni plin cu plantă proaspătă, care se fierb 5 minute în 2 L de apă, apoi se strecoară și se adaugă la apa pentru baia de șezut.

  • Cataplasme: plantele rămase după strecurarea infuziei sau decoctului se folosesc pentru cataplasme aplicate la nivelul varicelor, tumorilor, contuziilor; tinctura: 30 de picături de tinctură de gălbenele se omogenizează în 100 ml ceai de cimbrișor și pătlagină.
  • Se utilizează sub formă de gargară în afecțiunile inflamatorii ale cavității bucale; ceaiul se păstrează 3-5 minute în cavitatea bucală după care se aruncă; se repetă procedeul de 2-3 ori succesiv în aceeași ședință, 2-3 ședințe/zi.
  • Alifia de gălbenele se întrebuințează în contuzii, entorse, varice, flebite, ulcere varicoase, hemoroizi, plăgi, cicatrici post operatorii, tumori, adenopatii, fistule, degerături, arsuri, ragade ale sânului la mame care alăptează, cruste la nivelul foselor nazale, călcâie crăpate.
  • atunci când se utilizează compresa cu bitter (se aplică întâi alifia sub forma unei pelicule fine la nivelul zonei respective după care se aplică local compresa. În cazul tumorilor se poate aplica alifia în strat mai gros).

Sucul proaspăt: se recoltează frunzele, tulpinile și florile de gălbenele; se spală și se pun în centrifuga de sucuri. Sucul obținut se păstrează la frigider într-un vas de sticlă cu capac sau cu dop. Se folosește pentru badijonaj în caz de prurit intens, scabie sau cancer al pielii.