Păducelul (Crataegus Monogyna)
Principii active: fructele conțin taninuri de natură catehică, vitaminele B1 și C, antociani, flavonoizi, acizi tartric, citric, ursolic, oxalic, nicotinic, clorogenic, sorbitol, colină, acetilcolină, glucoză, pectine, ceară, ulei gras, substanțe minerale.
Principii active conținute de florile și frunzele de păducel: procyanidine oligomerice, flavonoide, amine, catehine, fenoli, acizi carboxilici, purine, steroli, acizi triterpenici, ulei esențial care conține aldehidă anisică, taninuri de natură catehică, pectine, săruri minerale etc.
Acțiune farmacologică: acționează asupra contractilității musculare a inimii (prin flavonoide și procianidine - sunt mai eficiente preparatele standardizate din flori și frunze, precum și extractul apos, care dilată și vasele coronare). Protejează cordul de aritmii (mai ales preparatele macerate și extractele fluide), diminuând dispneea, palpitațiile și oboseala, mărind astfel toleranța la efort. Prin efectul simpaticolitic, vasodilatator, scad tensiunea arterială și rezistența arterială periferică, măresc perfuzia coronariană și miocardică. Se remarcă, de asemenea, efectele antioxidante și astringente.
Indicații terapeutice: arterioscleroză, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, aritmia extrasistolică, tahicardie, palpitații, nevroză cardiacă, angină pectorală, boala Burger (arterita la nivelul membrelor inferioare), varice, stări de hiperexcitabilitate nervoasă, insomnii, emotivitate excesivă, stres, vertij, coșmaruri, distonie neurovegetativă în preclimax, albuminurie, litiază renală, enurezis, cuperoză, diaree. În cazurile ușoare de bradiaritmie, în tahicardia paroxistică, hipertensiune, arterioscleroză, ca vasodilatator coronarian, ca sedativ și antispastic. În cazurile bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel, se vor utiliza numai la recomandarea medicului. Atât florile cu frunze cât și fructele de păducel constituie unul dintre cele mai importante medicamente de origine vegetală.
Mod de preparare și administrare:
Pentru uz intern: infuzie din una-două lingurițe pline cu flori și frunze mărunțite, infuzate 3 minute în 250 ml apă clocotită; se beau 3 căni/zi.
Maceratul: trei lingurițe pline se macerează 8-12 ore în 250 ml apă rece; dimineața se strecoară, se încălzește ușor și se beau 2-3 căni/zi (în hipertensiune arterială, tahicardie extrasistolică, angină pectorală).
Decoctul din fructe: 15 g fructe mărunțite se fierb 3 minute în 0,5 L apă, se infuzează 5 minute, se strecoară și se beau în cursul unei zile.
Pulbere: 250-400 mg de 3 ori/zi.
Pentru uz extern: infuzie concentrată din 100 g frunze și flori, în părți egale, se infuzează 5 minute într-un litru de apă clocotită. Se fac două băi pe zi, a câte 20 de minute, pentru tulburări circulatorii și crampe la nivelul membrelor. Compresa înmuiată în această infuzie (în angină pectorală, infarct) se aplică pe regiunea inimii.
Decoct din 20 g frunze, flori și fructe, în părți egale, se fierb 3 minute în 500 ml apă. Se strecoară. Se aplică sub formă de comprese la nivelul feței, în caz de cuperoză (colorație roșie violacee a obrajilor și nasului).
În „farmacia casei” se poate folosi o infuzie preparată dintr-o linguriță rasă de flori și frunze la o cană cu apă care se bea treptat seara, înainte de culcare îndulcită cu miere, ca sedativ, antispastic, palpitații, coșmaruri nocturne.
Tinctura se prepară din 20 g flori și frunze la 100 ml alcool de 60-70°, prin macerare timp de 10 zile; se iau câte 10-15 picături de 3 ori /zi, în puțină apă sau într-o linguriță cu zahăr.
Tonic cardiac și antiaterosclerotic. Preparare: câte 3 lingurițe fructe de măceș și păducel, ambele măcinate, se macerează 8-12 ore în 300 ml apă rece, se bea cu înghițituri rare, după strecurare.
În prezent există peste 50 produse fitoterapeutice pe bază de păducel realizate în țară și în străinătate. Este preferabil de a folosi extracte standardizate lichide sau solide al căror echivalent este exprimat în procyanidine calculate în epicatehine și flavonoide calculate în hyperozid.
Contraindicații: nu se cunosc efecte secundare și nici interacțiuni cu alte medicamente.