Trandafirul de dulceață (Rosa Centifolia)
Principii active: ulei eteric volatil, zaharuri, acid malic, acid citric, acid galic, pectine, taninuri, vitaminele A, B , C , K , PP, săruri minerale cu potasiu, calciu, fier, magneziu, derivați flavonici, nerol, citronerol, ceară.
Acțiune farmacologică: antidiareice, antidizenterice, astringente, antihemoragice, antihelmintice, antiinflamatorii, dezinfectante, antipiretice, antiseptice, antimicotice, aromatizante, fortifiante, mineralizante și tonice.
Indicații terapeutice:
- gripe, bronșite, bronșiectazii, laringite, faringo-amigdalite, stomatite, afte, glosite, astm bronșic;
- hiperhidroză, acnee, plăgi, leucoree;
- micoze bucale, vaginale;
- iritații oculare (blefarite, conjunctivite);
- diaree cronică, dizenterie;
- angina pectorală.
Petalele sunt folosite în:
- industria alimentară: pentru prepararea siropului, dulceții , șerbetului, lichiorului, limonadei, în industria parfumurilor și în industria farmaceutică
- în medicină: pentru pentru uz intern se prepară sub formă de infuzie, tinctură, miere de trandafir; pentru uz extern se folosește infuzia concentrată (cu care se face gargara, spălături vaginale), apă de trandafiri (comprese), oțet de trandafir (pentru lipotimii, dureri de cap, afecțiuni bucale - se inspiră sau se pun câteva picături într-un pahar cu apă și se face gargară), pastă de trandafir (pentru tratarea aftelor în gură și în gât).