Zahărul invertit
Zahărul invertit este o alternativă a zahărului tos, care prezintă o serie de avantaje pentru sănătate:
- se asimilează cu ușurință fără a solicita organismul. Zahărul obișnuit conține zaharoză (polizaharid care necesită scindarea în glucoză și fructoză pentru a putea fi asimilat, proces numit invertire și care se realizează cu participarea enzimei invertază și cu consum de calciu). Zahărul invertit conține numai glucoză și fructoză (tubul digestiv, respectiv intestinul subțire nu mai este solicitat pentru secreția invertazei). De menționat faptul că procesul de invertire se face cu consum mare de calciu (în timp generează decalcifieri, osteoporoză, tetanie, tulburări intestinale) și consum al enzimei invertază (inducând intoleranță alimentară și sindrom astenic);
- are putere dublă de îndulcire față de zahărul alb (se reduce consumul);
- are un aport energetic ridicat, fiind recomandat copiilor, convalescenților, persoanelor slăbite (la fel ca și zahărul alb, dezvoltă 4,1 kcal);
- este folosit la pregătirea siropurilor naturale, a dulcețurilor, asigurând conservarea produsului, păstrând integral proprietățile curative ale fructelor, plantelor respective și o aromă nealterată de procesul de preparare;
- corectează gusturile neplăcute (amar, astringent);
- proces simplu și rapid de preparare (30 minute).
Ingrediente: zahăr alb 1 kg, apă între 150-450 ml (în funcție de consistența finală pe care o dorim), o linguriță zeamă de lămâie.
Preparare: toate acestea se pun într-un vas emailat larg și se aduc la temperatura de fierbere. Se lasă să fiarbă 10 minute (la foc iute 7-8 minute, ultimele 2-3 minute la foc mic), amestecând ocazional cu o lingură de lemn. Spuma care se formează se colectează cu o lingură de lemn și se îndepărtează. Zahărul se va transforma într-un lichid limpede ca uleiul și dens ca mierea. Spre sfârșitul fierberii se micșorează intensitatea focului pentru a preveni caramelizarea și modificarea culorii și a gustului (rămâne auriu ca mierea). După ce se răcorește puțin (dar încă destul de cald) se toarnă prin două straturi de tifon în borcane curate și se păstrează pe o perioadă nedeterminată.