Zmeurul (Rubus Idaeus)

 

Principii active conținute în frunze: tanini, acizi organici, flavonoizi, vitamina C, pectine, antociani. Mlădițele tinere conțin factori de creștere.

Acțiune farmacologică: astringentă, antiseptică, antispastică, hemostatică, digestivă, galactogogă, diuretică, sudorifică, de reglare hormonală, uterotonică, remineralizantă.

Indicații terapeutice: stomatită, afte, gingivită, faringită cronică, amigdalită cronică, diabet, colită cronică, colon iritabil, diverticuloză, diaree, gută, reumatism cronic, disgravidie precoce, dismenoree, fibrom uterin, chist ovarian, infecții vaginale, leucoree, tulburări de libido. În Marea Britanie, se face din frunze o infuzie care se administrează în momentul nașterii.

Mod de preparare si administrare:

Pentru uz intern: infuzie - o linguriță plină de plantă mărunțită, infuzată 3 minute în 250 ml apă fiartă, 2-3 căni pe zi. Pulbere - 1/2 linguriță de 3 ori/zi .

Pentru uz extern: infuzie concentrată - două linguri pline cu plantă mărunțită, infuzate 3 minute în 250 ml apă fiartă. Se utilizează sub formă de gargară (stomatite, afte, gingivite, faringo-amigdalite, laringită ), băi de șezut sau de trunchi (probleme ale prostatei, metroanexită, hemoroizi, fisuri, fistule perianale), spălături (plăgi), spălături vaginale (cervicită, leucoree, inflamații ale vaginului și colului uterin), clismă (hemoroizi, rectită, inflamații locale după radioterapie)

Principii active conținute în fructe: tanin, proteine, acizi organici (acetic, benzoic, citric, formic, malic, salicilic, oxalic, tanic etc), alcool, aldehide, zaharuri, antociani, mucilagii, pectină, vitamine: A, B1, B2, B6, acid nicotinic, acid folic, acid pantotenic, biotină,  inozitol, vitamina C. Zahărul din zmeură, levuloza, face ca zmeura să fie permisă diabeticilor. Sărurile minerale combinate cu acizii organici conținuți în fruct, facilitează eliminarea colesterolului prin căile biliare cu efect de reducere a colesterolului din sânge.

Semințele fructului de zmeură conțin substanțe grase nesaturate, prevalând linoleina și oleina, acizii linoleic, oleic, linolenic și isolinolenic. Acizii grași saturați sunt reprezentați de acidul palmitic.

Cura cu fructe de zmeur, ca atare sau sub formă de dulcețuri, siropuri, are efect tonic vitaminizant.

Fructele de zmeur sunt puțin nutritive de aceea sunt favorabile diabeticilor, azotemicilor, dispepticilor, reumaticilor.

În trecut, siropul de fructe de zmeur, era înscris în farmacopei și era utilizat pentru corectarea gustului neplăcut al unor siropuri medicinale. În prezent, din păcate, se folosesc aromatizanți și coloranți artificiali.

Preparatele care combină fructele de zmeur cu cele de coacăz negru au efect benefic în stările febrile (boli infecto-contagioase, infecții urinare, colecistite) și dispepsii (disconfort gastrointestinal).

Pe cale externă, fructele de zmeur pot să aducă beneficii în angină, stomatite și în anumite afecțiuni oculare.